Zimbabwe

In Zimbabwe is gebrek aan schoon water en elektriciteit. Vrouwen en kinderen moeten kilometers lopen om (schoon) water te krijgen en het elektriciteitsnet is afwezig of onbetrouwbaar. We helpen scholen, kindertehuizen en afgelegen dorpen bij het realiseren van schoon water en elektriciteit met behulp van zonne-energie.

Anbi

Mpilo Foundation is geregistreerd als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) bij de Belastingdienst. Deze status geeft onder voorwaarden een aantal belastingvoordelen bij donaties en giften. Voor meer informatie, zie www.belastingdienst.nl/anbi

Doneren

Stichting Mpilo Foundation kan alle bijdragen goed gebruiken. Via onderstaande knop kunt u lezen hoe u kunt helpen.

Aanmelding nieuwsbrief

Recent nieuws

lopende projecten

Spoedreparatie Chikandakubi
Rehabilitatie follow-up (2)
Rehabilitatie in Umguza District

bestuur

Albert Nijland, MD PhD, voorzitter
Albert Nijland werkte van 1984-1987  als tropenarts in het Mpilo ziekenhuis in Bulawayo, Zimbabwe. In 1991 was hij als Registrar/Lecturer verbonden aan de Medical University of Southern Africa (MEDUNSA), nabij Pretoria, Zuid-Afrika. Als vrijwilliger is hij altijd verbonden gebleven met Afrika.
Jaco van den Hoek, MD, secretaris

Jaco van den Hoek is sinds 2001 als kinderarts verbonden aan het Saxenburgh Medisch Centrum. Hij heeft oog voor het schrille contrast tussen de ongekende luxe en welvaart in Nederland en de situatie op veel andere plekken in de wereld, waaronder Zimbabwe.

Berto Broeksema, penningmeester
Berto Broeksema is vanaf 1992 werkzaam als manager in de zorgsector. Hij is getroffen door het verschil tussen het zorgstelsel in Nederland en de situatie in Zimbabwe, die ronduit erbarmelijk te noemen is. Het belang van tijd en energie steken in verbetering van de omstandigheden aldaar is evident.

vrijwilligers & medewerkers

Joel Kasunungure, Country Representative
Joel Kasunungure heeft passie voor de ontwikkeling van onderontwikkelde dorpen door te helpen voorzien in basisbehoeften zoals water en elektriciteit. Hij heeft een diploma in inkoop en winkelmanagement en is tevens professional in de horecasector. Daarnaast is hij bestuurslid van de iMpilo Zimbabwe Trust 
Gift Sanyamahwe, projectmanager
Gift Sanyamahwe is een 25-jarige ondernemer die zich bezighoudt met varkensfokkerij en akkerbouw. Naast de samenwerking met Mpilo Foundation, heeft hij ook gewerkt met Inspire Women Men and Children trust om plattelandsgemeenschappen in het Umguza District te helpen.
Belinda Malandu, WASH Officer
Belinda Malandu is een technicus met een achtergrond in werken in de WASH-industrie. Ze is een techniekprofessional met een kwalificatie in Water and Waste Management gericht op Water Sanitation and Hygiene van The Institute of Water and Sanitation Development.
Angel Dube
Angel Dube is een 28-jarige professional op het gebied van informatiemanagement en gemeenschapsontwikkeling met een masterdiploma in ontwikkelingsstudies. Ze is een betrokken en meelevend persoon die zich inzet voor minderbedeelde en kwetsbare groepen in de samenleving.
Ellen Nijland-Demmer

Ellen Nijland heeft van 1984-1987 samen met Albert in Zimbabwe gewoond en later in Zuid-Afrika. Samen hebben ze ruim 25 jaar samengewerkt in een huisartspraktijk in Hardenberg. In 2018 stond ze aan de wieg van Mpilo Foundation. Haar contacten met lokale Zimbabweaanse vrouwen zijn zeer waardevol.

Laban Thimo
Laban Thimo is een Keniaan die gepassioneerd is over het gebruik van hernieuwbare energie voor de gemeenschappen die nog niet aangesloten zijn op het nationale elektriciteitsnet. Hij heeft een masterdiploma in energietechnologie (hernieuwbare energie) en is momenteel een PhD-kandidaat aan de Jomo Kenyatta University of Agriculture and Technology.
Ivona Birlad, Coach I-DO team
Ivona Birlad is een 22-jarige studente aan de Rotterdam School of Management. Als student van de Erasmus Universiteit Rotterdam begeleidt ze een team van vijf studenten van de opleiding I-DO bij de advisering van Mpilo Foundation. Haar werkzaamheden voor de stichting richten zich op het vergroten van het bereik van de organisatie op social media.
Thulani Gumbo, Matabeleland representative

Thulani Gumbo is geboren in een afgelegen dorpje in Lupane, in het noorden van het Matabeleland district dat rijk is aan natuur en grondstoffen. Zijn lagere school volgde hij in Sibangani, en middelbaar onderwijs op Mabhikwa High. Daarna werkt hij enige tijd in hotels. Inmiddels werkt hij als zelfstandige in Victoria Falls.

Wouter Nanninga, vormgever

Wouter Nanninga is al vrij gauw na de oprichting van Mpilo Foundation bij de stichting betrokken geraakt. Onder andere het Mpilo Foundation logo, de huisstijl, website, filmpjes en folders zijn door hem vormgegeven. Onder de naam ibbelkat werkt hij als zelfstandig grafisch ontwerper.

De vier criteria

Duurzame voorzieningen

We geven geen geld, maar we ondersteunen projecten met duurzame oplossingen voor water en elektriciteit, met behulp van zonne-energie.

Kleinschalige projecten

Eerst bezoeken we een project om behoefte en noodzaak vast te stellen. We kijken ook naar de transparantie en stabiliteit van de projectorganisatie.

Lokale betrokkenheid

We werken bij voorkeur met lokale leveranciers voor de voorzieningen. We bieden ook lokale begeleiding bij de implementatie.

Jaarlijkse bezoeken

We keren elk jaar terug naar onze projecten. We bespreken de voortgang samen met de lokale organisatie. We blijven 3 tot 5 jaar betrokken.

I Do: studenten betrekken bij de stichting

samenwerking met internationale studenten

Met het I DO-programma koppelt de Rotterdam School of Management (onderdeel van Erasmus Universiteit) elk academiejaar een aantal studenten International Business Administration aan een stichting zonder winstoogmerk (NGO) die globaal opereert.

De onderwerpen waar de studenten zich mee bezig houden zijn ondere andere: 

  • Brand Awareness & Social Media
  • Fondsenwerving
  • Interne structuur van Mpilo Foundation
  • Uitvoering van projecten door Mpilo Foundation

De studenten denken mee met het bestuur, en voeren waar mogelijk zelf taken uit. Naast Mpilo Foundation doen er nog vijf andere stichtingen mee aan het programma. 

studenten 2020/2021

studenten 2021/2022

Documenten

Documenten die betrekking hebben op Mpilo Foundation vindt u hier.

info@mpilofoundation.com
+31 6 5464 5855

IBAN NL98 RABO 0331 8112 35
Stichting Mpilo Foundation

KvK: 72254750
RSIN: 859048330

Mpilo Foundation wordt door de Belastingdienst erkend als ANBI