mpilo foundation is opgericht in 2018, met als doelstelling dorpen en scholen in zimbabwe te voorzien van schoon water en elektriciteit. omstandigheden zijn vaak schrijnend en vanuit betrokkenheid met de bevolking willen we daar graag verandering en verbetering in brengen.
Oprichter Albert Nijland en zijn vrouw Ellen hebben van 1984 tot 1987 in Zimbabwe gewoond en gewerkt. Albert was daar tropenarts in het Mpilo ziekenhuis in Bulawayo, de grootste stad in het district Matabeleland. De verbondenheid met Zimbabwe is altijd gebleven.
Mpilo Foundation werkt vanuit betrokkenheid en persoonlijk contact. In de afgelopen jaren zijn contacten ontstaan met de bevolking en dorps- en schoolhoofden van diverse dorpen en scholen, dat door jaarlijkse bezoeken wordt onderhouden en uitgebreid. Deze bezoeken en contacten zorgen ervoor dat we een goed beeld krijgen van de situatie. Onmisbaar is ook de samenwerking met de vaste contactpersonen in Zimbabwe. Voor het inventariseren en voorbereiden van projecten zijn zij van grote waarde.
Naast persoonlijk contact vindt Mpilo Foundation het belangrijk dat projecten duurzaam en waardevol zijn. Dat betekent dat vooraf een inschatting wordt gemaakt van het effect dat een waterput of zonne-installatie zal hebben op de gemeenschap. Het is belangrijk dat dorpelingen na afronding van het project verantwoordelijk worden voor de faciliteiten. Daarom wordt aan de dorpelingen gevraagd een kleine bijdrage te leveren en wordt er een watercommissie aangesteld om te zorgen voor zorg en onderhoud.
Inmiddels zijn al meer dan 50.000 mensen geholpen door stroom- of watervoorzieningen. Mpilo Foundation blijft zich inzetten voor de bevolking van Zimbabwe.
Albert Nijland werkte van 1984 tot 1987 als tropenarts in het Mpilo ziekenhuis in Bulawayo, Zimbabwe. In 1991 was hij als Registrar/Lecturer verbonden aan de Medical University of Southern Africa (MEDUNSA), nabij Pretoria, Zuid-Afrika. Als vrijwilliger is hij altijd verbonden gebleven met Afrika.
Jossy van den Boogaard, General board member
Jossy werkte tussen 2006 en 2014 als arts en onderzoeker in vershillende Afrikaanse landen. De grote invloed van armoede op de kansen die een mens krijgt om zich te ontplooien in het leven heeft haar altijd enorm aangegrepen. De kernwaarde van de Mpilo Foundation past hier goed bij: toegang tot water en elektriciteit doet leven en leren!
Joel Kasunungure streeft ernaar onderontwikkelde dorpen door te helpen met basisbehoeften zoals water en elektriciteit. Hij bestuurslid van de iMpilo Zimbabwe Trust.
Dr. Eve Nyemba, Adviseur. internationale betrekkingen.
Eve Nyemba heeft uitgebreide ervaring in onderzoek, projectmanagement, training en publicatie. Dr. Nyemba heeft een PhD in Political Studies (UJ), MSc International Relations (UZ) en een BSc Honours Degree in Politics and Administration (UZ).
Angel Dube houdt zich bezig met informatiemanagement en gemeenschapsontwikkeling. Ze zet zich in voor kwetsbare groepen in de samenleving.
Charity Ngwenya nee Gumbi
Charity Ngwenya geboren Gumbi is zeer gemotiveerd als het gaat om het helpen van mensen. Ze heeft ontwikkelingsstudies gestudeerd en werkt graag met mensen in nood.
Wouter Nanninga is de vormgever van Mpilo Foundation en verantwoordelijk voor het ‘gezicht’, zoals het logo en de website.
Kudakwashe Mwamuka heeft een achtergrond in Politieke Wetenschappen en bezit een Master International Affairs. Hij streeft naar positieve verandering, geïnspireerd door de blijdschap van mensen.
Met het I DO-programma koppelt de Rotterdam School of Management (onderdeel van Erasmus Universiteit) elk academiejaar een aantal studenten International Business Administration aan een stichting zonder winstoogmerk (NGO) die globaal opereert.
De onderwerpen waar de studenten zich mee bezig houden zijn ondere andere:
De studenten denken mee met het bestuur, en voeren waar mogelijk zelf taken uit. Naast Mpilo Foundation doen er nog vijf andere stichtingen mee aan het programma.
Documenten die betrekking hebben op Mpilo Foundation vindt u hier.