afaslogo

Elektriciteit voor Pelandaba Skills Centre

locatie

Pelandaba, Bulawayo

aantal belanghebbenden

Tot nu toe hebben meer dan 850 personen een certificaat ontvangen

beschrijving

Betrouwbare stroom voor Pelandaba Skills Centre middels een zonne-installatie.

Elektriciteit voor Pelandaba Skills Centre

Dit project wordt gefinancierd door de AFAS Foundation.

Tijdens ons bezoek in mei en juni 2019 hebben we in Bulawayo het Pelandaba Skills Centre bezocht. Deze instelling is door Inspire Women, Men & Children opgericht om de arme bevolking van Bulawayo te ondersteunen met trainingen voor diverse beroepsvaardigheden. Het centrum heeft bij Mpilo Foundation een verzoek neergelegd voor een zonne-installatie. Er is weliswaar een aansluiting op het elektriciteitsnet, maar dat is niet betrouwbaar als stroomvoorziening. Vaak is er tot wel 18 uur per etmaal geen stroom. Daarnaast is elektriciteit duur.

Een zonne-installatie biedt elektriciteit voor laptops, een printer, een scanner, een kleine koelkast en vijf naaimachines. In overleg met een expert is een ontwerp gemaakt voor een zonnesysteem dat voldoet aan de behoeften van het centrum. Omdat er minder kabels, leidingen en ander materiaal nodig is dan bij dorpsscholen, kunnen zes extra zonnepanelen en een extra accu worden ingezet. Mpilo Foundation wil dit plan graag laten uitvoeren en is momenteel bezig met fondsenwerving is blij dat de AFAS Foundation dit project wil financieren.

Update

De zonne-installatie is geïnstalleerd en het centrum heeft daarnaast laptops en een printer ontvangen. Helaas wordt in de nacht van 6 december ingebroken. De gehele zonne-installatie, m.u.v. de panelen op het dak, wordt gestolen. Daarnaast worden enkele desktopcomputers en naaimachines ook gestolen. De waarde van de gestolen zonne-installatie onderdelen bedraagt bijna US$7000. De meer dan 60 WhatsApp contacten in Matabeleland zijn verdrietig, beschaamd en verontwaardigd. Eén contact roept de hulp in van zijn zwager, een parlementslid. Op diens voorspraak neemt de CID (Criminal Investigations Dept.) het over van de Zimbabwe Republic Police. Het bestuur van de AFAS Foundation is vanaf het begin actief betrokken en denkt mee over mogelijke oplossingen. Begin februari 2021 is de CID nog bezig met onderzoek.

Tweede update: De gestolen installatie is op kosten van de AFAS Foundation vervangen, ditmaal met een ijzeren constructie ter bescherming en voorkoming van diefstal. Ook is er 24 per dag bewaking van de installatie. Eind juli 2021 werden de werken voltooid, en het Pelandaba Skills Centre is dankbaar dat na ruim een half jaar de zonne-installatie in gebruik genomen kan worden.

Aanmelding nieuwsbrief

Recent nieuws

lopende projecten

Spoedreparatie Chikandakubi
Rehabilitatie follow-up (2)
Rehabilitatie in Umguza District
Rehabilitatie follow-up
Rehabilitatie van 14 waterputten

afgeronde projecten

Pilot: 6 waterputten
Project Handen Wassen
Licht en veiligheid voor Hotel Village
Elektriciteit voor Pelandaba Skills Centre
Pilot: zonne-installaties voor twee scholen

info@mpilofoundation.com
+31 6 5464 5855

IBAN NL98 RABO 0331 8112 35
Stichting Mpilo Foundation

KvK: 72254750
RSIN: 859048330

Mpilo Foundation wordt door de Belastingdienst erkend als ANBI