Versnelde aanleg drie waterputten

locatie

Mgadla Village, Matobo district, Matabeleland

aantal belanghebbenden

2100

beschrijving

Versnelde aanleg van drie waterputten om de verspreiding van Covid-19 te beperken

Versnelde aanleg drie waterputten

Versnelde aanleg drie waterputten. Mogelijk gemaakt door de AFAS Foundation.

Het dorp Mgadla ligt in het Matobo district in Matabeleland, Zimbabwe. De bijna 1000 dorpelingen wonen verspreid over een groot gebied. Daarom hebben we tijdens ons laatste bezoek niet één, maar twee ‘water surveys’ (bodemonderzoek) laten doen voor dit dorp. Tijdens de lockdown is het gelukt toestemming te krijgen voor het boren naar water. Dit lukte dankzij de steun van het parlementslid voor het district en de voorzitter van de districtsraad.

Het eerste boorgat op 10 april was echter droog, op 60 meter diepte. Een grote teleurstelling. Het tweede boorgat op 25 april was uitzonderlijk goed: 30.000 liter water per uur! Een geweldige opsteker voor de dorpelingen. 

Eind april 2020 vindt derde boring plaats, in het dorp Maraposa.

Update

De derde boring, op 30 april, in het dorp Maraposa was ook succesvol: 4000 liter water per uur. Een week later, zoals gebruikelijk, is de ‘Zimbabwe Bush Pump’ geïnstalleerd. Echter, wat blijkt, het waterniveau in het boorgat ligt op 68 meter diepte. Met een Zimbabwe Bush Pump kun je goed werken tot een diepte van circa 60 meter. In Maraposa bleken 6 vrouwen nodig om water op te pompen met de Zimbabwe Bush Pump. Het gevaar is dan dat er dingen gaan breken (‘rods’). In overleg met Craig Goby, het dorpshoofd, het schoolhoofd en de dorpelingen, is op 20 mei geconcludeerd dat de enige oplossing is om een Solar Pump (pomp op zonne-energie) te installeren en de Zimbabwe Bush Pump te verwijderen. Na de derde boring in Maraposa kreeg Mpilo Foundation de vraag van Bulawayo Boreholes (Craig Goby) voorgelegd of ook in Semukeleni geboord kon gaan worden. Een logische vraag. Maraposa ligt circa 10 km de ‘bushbush’ in. Om bij Semukeleni te komen, moet gereden worden via Maraposa en dan nog 15 km verder de bushbush in, over een zandspoor dat als weg dient.Het alternatief zou zijn dat de 20-ton truck met boorapparatuur teruggaat naar Bulawayo om op een latere datum terug te komen voor Semukeleni. Het besluit werd genomen om door te gaan naar Semukeleni voor de vierde boring. Semukeleni is één van de acht geplande waterputten van het project. Gelukkig leverde het een goed boorgat op: ruim 2200 liter water per uur. Op 15 mei werd begonnen met de installatie van de Bush Pump.

Aanmelding nieuwsbrief

Recent nieuws

lopende projecten

Spoedreparatie Chikandakubi
Rehabilitatie follow-up (2)
Rehabilitatie in Umguza District
Rehabilitatie follow-up
Rehabilitatie van 14 waterputten

afgeronde projecten

Pilot: 6 waterputten
Project Handen Wassen
Licht en veiligheid voor Hotel Village
Elektriciteit voor Pelandaba Skills Centre
Pilot: zonne-installaties voor twee scholen

info@mpilofoundation.com
+31 6 5464 5855

IBAN NL98 RABO 0331 8112 35
Stichting Mpilo Foundation

KvK: 72254750
RSIN: 859048330

Mpilo Foundation wordt door de Belastingdienst erkend als ANBI